dimecres, 22 de gener del 2014

El Decret de Pobresa Energètica, màrqueting en mans del Govern


El Parlament de Catalunya, amb els vots de CiU i ERC, aprovarà el mal anomenat Decret Llei sobre la “Pobresa energètica”.

Què sentirem als mitjans? Que queden protegides de talls de subministrament entre els mesos de novembre a març les famílies que no puguin pagar. Però quines famílies podran acollir-se? Les que tinguin uns ingressos per sota de 569,12€ mensuals (7.967,73€ anuals). És a dir, cobrar 600€ mensuals t’impedeix accedir a les condicions que estableix el Decret, i tothom sap que bé es pot viure amb 600€ desprès de pagar el menjar, l'habitatge, els rebuts...! Aquí teniu el Decret: http://issuu.com/davidcompanyon/docs/dllei-modifica-codi-consum-cataluny

Què passarà amb l'import dels rebuts que la família no pot pagar? El deute acumulat s’haurà de pagar en el termini que s’acordi amb la companyia, prorratejat en sis mesos. L’Agència de Consum farà de mitjancera entre les famílies i les companyies, però aquestes tindran la darrera paraula fora dels mesos de “treva hivernal”... poques vegades la paraula "treva" ha estat més falsa.


No només no és cap solució, sinò que pot acabar endeutant a les famílies per anys amb les companyies subministradores. Una vegada més propaganda per fer bullir l’olla i tranquil·litzar consciències davant una realitat cada cop més evident, més crua, més difícil d’amagar: l’augment de la pobresa, l’augment de les desigualtats socials, l’augment de la malnutrició infantil...

Les dades ens diuen que a Catalunya el 26,7% de la població està en risc de pobresa, les pròpies dades de l’IDESCAT reconeixen que el 13% té dificultats per poder pagar les rebuts i es calcula que gairebé un milió de persones no podran mantenir encesa la calefacció aquest hivern. Creu Roja en el seu darrer informe assegura que el 58% de les persones que atén pateix pobresa energètica: és a dir, no poden escalfar adequadament el seu habitatge o no poden pagar els rebuts de la llum, aigua o gas.

Les causes que generen aquesta precarietat energètica estan clarament
 vinculades a la crisi, l’atur i l’exclusió social i als alts preus de l’energia, l’aigua, el gas etc. Les conseqüències són clares; Tall dels subministres per les companyies i per tant, risc d’endeutament, impacte sobre la salut física i mental de les persones, especialment de la gent gran.


Els talls dels subministraments de la llum, l’aigua o el gas en ple hivern s’afegeix a la cadena de drames socials com els desnonaments. L’empobriment no és una qüestió estadística, són centenars de milers de famílies, són nens que han d’estudiar amb fred, són gent gran que no pot escalfar-se o posar la rentadora.

El Decret aprovat per CiU i ERC és una declaració de covardia. No generalitza a tot l’any l’impediment del tall dels subministraments, les famílies acumularan el deute i si no el poden pagar de novembre a març, com podran d’abril a octubre? Com podran pagar el rebut actual i l’endarrerit? Es converteixen en deutors de les companyies subministradores i si no poden pagar els faran el tall a partir del més d’abril. Això sí, desprès d’una farragosa carrera d’obstacles burocràtics que cal fer en els 10 dies desprès de rebre el primer avís de tall.

Com sempre el govern d’Artur Mas és fort amb els dèbils i dèbil
amb els forts. Naturalment deu ser més prioritari socialment seguir subvencionant La Vanguardia que crear un fons social per fer front a aquesta situació d'emergència social i sobretot, no preveu cap mesura, impost o compensació perquè una part dels beneficis d'Endesa, Gas Natural-Fenosa, Iberdrola, HC Energía, Repsol, BP i CEPSA, etc.. es destini a la creació d’aquest fons social.




El preu de l'energia –l'electricitat ha pujat un 80% en els darrers deu anys– i la progressiva mercantilització del mercat energètic, que ha beneficiat a les principals operadores de l'Estat, quasi totes elles privatitzades pels governs del PP i el PSOE en les quals podem trobar a nombrosos exministres d’ambdós partits en un magnífic exemple de “portes giratòries” del sector públic cap el privat d’aquells que van aprovar lleis fetes a mida d’aquesta oligarquia.

I mentre tota això passa, quasi en silenci, quasi sense ningú que ho
expliqui, les empreses subministradores van augmentat els rebuts i van augmentant de forma escandalosa els seus beneficis multimilionaris a costa de fer cada cop més difícil l’accés a uns serveis bàsics i imprescindibles per una vida digna.

Reprodueixo el manifest de l’Assemblea d’Aturats i Aturades sobre el Decret


DAVANT UN DECRET LLEI QUE DEFRAUDA LA LLUITA CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA

Al llarg de l'any 2013 el moviment de treballadors/es sense ocupació de Catalunya al costat d'altres entitats va presentar mocions en diversos ajuntaments de Catalunya, entre ells el de Barcelona, que finalment van ser aprovades, en defensa del dret de les persones i famílies sense feina i recursos al subministrament dels serveis bàsics d'aigua, llum i gas, i en conseqüència, que no patissin el tall d'aquest subministrament per impagament de les factures, sense generar per això un deute impagable.

El 7 de novembre, el Parlament de Catalunya va aprovar una Moció sobre pobresa energètica que intentava respondre a aquesta demanda, i que obligava al Govern de la Generalitat a desenvolupar les lleis i normes per fer-la efectiva.

El 23 de Desembre de 2013, el govern promulgava el Decret Llei 6/2013 pel qual es modifica la llei que regulava el Codi de Consum de Catalunya, on s'estableixen normes i requisits per a la suspensió del tall del subministrament de llum i gas durant el període de novembre a març (ambdós inclosos) per a les persones i famílies que acreditin la seva situació de vulnerabilitat, mantenint l'obligació de pagar el deute acumulat entre el període d'abril a octubre del mateix any.

Davant aquest Decret del Govern de la Generalitat signat pel President Sr Artur Mar i el conseller d'empresa i ocupació Sr Felip Puig , volem manifestar:

1.- Ens sentim decebuts i burlats, davant d'una limitació temporal absurda i irracional. Les persones i famílies sense feina i recursos necessiten aquests serveis bàsics de llum i gas durant tot l'any: Il·luminar les llars, cuinar el menjar, permetre el funcionament de la nevera per conservar els aliments, rentar la roba, etc.

2.- Mostra una gran insensibilitat social, i poc sentit de la realitat, exigir el pagament del deute pel subministrament d'aquests serveis a persones i famílies, que sense ocupació ni recursos suficients seguiran sense poder fer front al deute acumulat. No es pot hipotecar el futur de la ciutadania en condicions de vulnerabilitat!

Per tot això, exigim al Govern de la Generalitat la modificació d'aquest decret llei abans que finalitzi el mes de març de 2014, de manera que s'ampliï a tot l'any la suspensió del tall de subministrament de llum i gas al col · lectiu de persones i famílies en condicions de vulnerabilitat, i que es condoni el deute per impagament d'aquests serveis a aquestes persones i famílies.

Exigim també, que la condonació d'aquest deute vagi a càrrec dels beneficis de les empreses de llum i gas, i que mentre això no es faci efectiu el Govern de la Generalitat assumeixi la responsabilitat pressupostària que li correspon, i no derivi als ajuntaments la totalitat de la càrrega d'aquest deute.

Requerim al Govern de la Generalitat a posar en marxa amb criteris de transparència, integració i respecte a la pluralitat social la Taula sobre pobresa energètica que compleixi les funcions contingudes en la moció. En aquest sentit reiterem la nostra sol · licitud en tant Coordinadora del moviment de treballadors/es sense ocupació de Catalunya a participar en aquesta Taula.

Prat del Llobregat, 8 gener 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada