dijous, 24 d’abril del 2014

La vulneració dels drets humans al CIE de Zona Franca de Barcelona


ICV-EUiA vol que el Govern es personi com a acusació en el cas dels policies imputats de maltractaments al CIE de la Zona Franca



Entre passat 31 de desembre de 2013 i els dies 1 i 2 de gener de 2014, es van produir, en el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona, depenent del Ministerio del Interior del Govern d’Espanya, una sèrie d’incidents que van comportar la intervenció policial i que hi hagués diversos interns amb contusions de diversa consideració, els interns ho van denunciar fent diferents accions de protesta, entre les quals cal destacar la vaga de fam d’una quarantena d’interns. 

Amb la finalitat d’esclarir els fets esmentats, les possibles responsabilitats i/o vulneració dels drets humans dels interns, cal emmarcar l’actuació de diferents entitats de defensa dels drets humans com Tanquem els CIE, SOS Racisme o MigraStudium i la intervenció del Síndic de Greuges de Catalunya que va traslladar la seva preocupació al president del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC), al fiscal delegat en temes d’estrangeria, al ministre de l’Interior i a la defensora del poble. 

Un altre fet preocupant va ser que la direcció del Centre d’Internament d’Estrangers va negar l’entrada a una Comissió del Parlament de Catalunya que volia entrevistar-se amb interns i avaluar la situació dels drets humans dins l’esmentat CIE. 

Els fets van ser denunciats i el Jutjat d'Instrucció núm. 9 de Barcelona va citar a declarar en qualitat d'imputats tres agents de la policia nacional per suposades agressions comeses contra un grup de persones immigrants al CIE de la Zona Franca, el passat 31 de desembre i l'1 de gener. 

Aquesta mesura ha estat presa pel Jutjat desprès que es prengués declaració a les persones que van denunciar haver estat agredides, tant per agents de la policia nacional encarregats de custodiar el CIE, com per part d'agents antiavalots. 


Així mateix, tot i que tant l'acusació particular com el ministeri fiscal havien sol•licitat les gravacions recollides per les càmeres del CIE per aclarir els fets, el CIE, tot i saber que hi havia una investigació oberta sobre aquests fets, no les va conservar. Això va suposar que quan van ser requerides pel Jutjat, la Policia Nacional va respondre que aquestes imatges havien estat eliminades en permetre que es regravés a sobre almenys 13 dies després dels fets.

La Proposta de Resolució presentada al Parlament, (http://issuu.com/davidcompanyon/docs/pr_cie_zonafranca_250_01069_10_rg63) vol que el Departament d’Interior de la Generalitat és personi d’ofici com acusació en aquest cas de possible vulneració de drets humans al CiE de Zona Franca, tal com han denunciat diverses organitzacions socials. El Departament d’Interior de la Generalitat no pot mirar cap un altre cantó i emparar-se en la “manca de competències” com si el CIE no estigués en territori català o la possible vulneració dels drets humans sobre persones immigrades no estigués passant a Catalunya. No és el mateix criteri que fa servir el Govern per presentar-se com acusació, especialment en dies de vaga general. 

És important que el Parlament de Catalunya es posicioni clarament sobre la necessitat de fer una reconsideració integral de centres com el CIE de la Zona Franca de Barcelona a fi de que els drets humans estiguin garantits i que el govern entengui que sí és de la seva incumbència encara que no sigui de la seva competència.

Per això la proposta de resolució recorda que l’article 4.1 de l’Estatut obliga els poders públics de Catalunya a garantir les llibertats i drets fixades en aquest estatut, la constitució i la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això, instem el govern “a que es personi com acusació particular en les diligències obertes pel Jutjat núm. 9 de Barcelona en relació als interns suposadament agredits al CIE de la Zona Franca entre els dies 31 de desembre de 2013 i 1 de gener de 2014”.

La proposta demana al Síndic de Greuges un informe sobre la situació dels drets humans al CIE de Zona Franca

El proposta també reclama “una reconsideració integral de centres com el CIE de la Zona Franca de Barcelona a fi de que els drets humans estiguin garantits”; que “els organismes encarregats per llei de garantir el respecte als drets humans puguin visitar, sense impediments, aquests tipus de centre”; i que el Síndic de Greuges, que ha denunciat reiteradament que l’executiu espanyol li veta l’entrada al CIE, pugui elaborar un informe sobre la situació dels drets humans a l’indret.

Finalment, la proposta també vol que el Govern demani “a la Delegació del Govern de l’Estat tota la informació sobre els fets esmentats” i sol·liciti “una informació completa de l’actuació del cos de Policia Nacional sobre els fets ocorreguts al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona i que ha comportat que tres agents de la policia nacional siguin imputats per suposades agressions”.



Proposta de resolució

1 .- El Parlament de Catalunya reitera la necessitat de fer una reconsideració integral de centres com el CIE de la Zona Franca de Barcelona a fi de que els drets humans estiguin garantits i insisteix en la necessitat que els organismes encarregats per llei de garantir el respecte als drets humans puguin visitar, sense impediments, aquests tipus de centre.

2.- El Parlament de Catalunya insta el Síndic de Greuges ha efectuar un informe sobre la situació dels drets humans en el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona.

3.- El Parlament de Catalunya insta al Govern a demanar a la Delegació del Govern de l’Estat tota la informació sobre els fets esmentats.

4.- El Parlament de Catalunya insta el Govern a que els seus representants a la Junta de Seguretat sol·licitin una informació completa sobre l’actuació del cos de Policia Nacional sobre els fets ocorreguts al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona i que ha comportat que tres agents de la policia nacional siguin imputats per suposades agressions comeses contra un grup de persones immigrants al CIE de la Zona Franca, el passat 31 de desembre i l'1 de gener. 

5.- El Parlament de Catalunya insta el Govern a que és personi com acusació particular en les diligències obertes pel Jutjat núm. 9 de Barcelona en relació als interns supusadament agredits al CIE de la Zona Franca entre els dies 31 de desembre de 2013 i 1 de gener de 2014.



Altres articles relacionats: Impressions d'una visita al CIE de Zona Franca
http://davidcompanyon.blogspot.com.es/2014/01/impressions-de-la-visita-al-cie-de-zona.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada