divendres, 25 d’octubre del 2013

Prohibició immediata de les Bales de Goma, reparació a les víctimes


Setmana intensa en relació a les polítiques de seguretat: Conclusions dels grups parlamentaris envers a l’ús de les bales de goma, la mort de J. A. Benítez al Raval desprès de ser detingut pels Mossos i la publicació dels vídeos de la pallissa que va rebre a El País i la votació al Parlament sobre el cessament del Director General de policia, Manel Prat que va ser rebutjada amb els vots de CiU i ERC.

La Comissió d’Estudi sobre de les Bales de Goma tenia un objectiu prioritari estudiar l’ús de les bales de gom. En primer lloc cal reconèixer que la Comissió ha estat possible gràcies a la mobilització social d’entitats com Stop Bales de Goma o Ojo con tu Ojo, però també pel rebuig social per les reiterades persones ferides per les bales de goma, especialment arran de la pèrdua de l’ull de l’Ester Quintana el 14 de novembre de 2012, durant la darrera vaga general.

El conseller d’Interior ha hagut de sortir al pas i anunciar que finalment “estan estudiant la retirada de les bales de goma del material del cos de Mossos d’Esquadra”, sense posar data i desprès de substituir-les per altres “eines robustes” a determinar: viscoelàstics, mànegues d’aigua, etc..

Ester Quintana
Més enllà de quines “eines robustes” que decidirà emprar Interior, el debat (el problema) de fons està en la concepció de la política de seguretat i ordre públic de CiU, on el centre de gravetat bascula més cap a la repressió que cap a la garantia del dret a manifestació, vaga... com a dret fonamental que el Mossos han de garantir. Com a exemple en tenim un de recent: l’actuació de la BRIMO per trencar la vaga dels treballadors de Panrico.

Conclusions d’ICV-EUiA

És en aquesta perspectiva que el grup parlamentari d’ICV-EUiA ha fet les seves conclusions: http://issuu.com/davidcompanyon/docs/260jbm00001_-_proposta_de_conclusio on més enllà de la prohibició de les bales de goma “El Parlament insta al Govern a adoptar les mesures pertinents per tal que el Cos de Mossos d’esquadra deixi d’utilitzar bales de goma de forma immediata i sense excepcions, assegurant així que aquestes quedin definitivament prohibides”. Proposem que el Parlament demani “solemnement i de forma pública perdó a les víctimes de les bales de goma a Catalunya” i insti a “a articular de forma immediata mecanismes d’assessorament, acompanyament i reparació, inclosa l’econòmica” per a aquests afectats. Així mateix, el cessament del Director General de Policia, Manel Prat.

A les conclusions és reconeix expressament la responsabilitat que ICV-EUiA ja va assumir al Parlament “la responsabilitat que li pertoca per l’ús de bales de goma” quan la coalició dirigia el departament d’Interior” en la qual la “valentia política” que hi va haver per implantar les càmeres dins les comissaries, la implantació del Codi Ètic... va mancar envers la prohibició de les bales de goma, com en la càrrega per les protestes universitàries contra el Pla Bolonya (per la qual va ser destituir el llavors director general de la Policia).

Les conclusions d'ICV-EUiA han tingut especialment en compte les intervencions de Victòria Camps, Jaume Asens, Gemma Galdón o el cap de policia de Terrassa. En destaco els documents o intervencions següents:

Recomanacions del Síndic de Greuges, en les quals a més de l’anàlisi de les bales de goma com a projectils reclamava al Govern una moratòria del seu ús: http://issuu.com/davidcompanyon/docs/balesgoma_s__ndic

L’Informe de la doctora Estrella Fernàndez, de l’Hospital Clínic. Us recomano especialment, malgrat la seva intervenció i l’informe. La seva compareixença va provocar un tomb a la Comissió quan va qualificar les conseqüències de l’impacte de les bales de goma com a “ferides de guerra


Les conclusions de la Coordinadora Catalana per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura, assenyalo aquest perquè té el valor de recollir les recomanacions de diferents organismes internacionals.

Desenvolupament de la Comissió

CiU, amb el suport d’ERC, juntament amb el PP per altres raons, van voler “diluir” l’estudi de les bales de goma dins d’un estudi sobre el ventalls d’altres instruments antiavalots i de la política del Departament d’Interior en relació a mobilitzacions i protestes ciutadanes.

El govern que va voler utilitzar la Comissió per fer-ne una caixa de ressonància cap als mitjans de comunicació, va cometre un error estratègic: a la primera sessió el conseller Espadaler va anunciar que no només no prohibirien les bales de goma, sinó que afegirien a “les eines robustes” a utilitzar pels Mossos l’ús de canons d’aigua. Ho va fer sense esperar a que la Comissió iniciés el seus treballs, ni escoltar als compareixents, ni atengués les conclusions dels Grups. Semblava un intent de dir: dóna igual que conclogui la Comissió, això és el que farem.

Que ha passat perquè ara el propi govern anunciï en boca del Conseller Espadaler que sí que estan estudiant la seva retirada del material antiavalots?

Naturalment els informes i testimonis a la pròpia Comissió, però també la constatació de l’ampli rebuig social a aquestes armes que son imprevisibles i que en les relativament poques vegades que al llarg dels darrers deu anys s’han emprat quasi sempre han acabat amb ferits, molts d’ells greus i amb la pèrdua, com Ester Quintana, Nicola Tanno... de la visió d’un ull. El que la doctora Estrella Fernàndez va catalogar com::“ferides de guerra”

El que serà més difícil de canviar són les justificacions que des de l’àmbit polític del govern i dels comandaments policials es fa de la seva utilització. Totes han tingut un comú denominador: el relat que ens han dibuixat un país que pràcticament necessita un “estat de setge” fruit d’una gestió de l’ordre públic de l’era Puig, caracteritzada per un enduriment de la repressió i la confrontació amb els moviments socials que arriba a la criminalització i amb dispositius “ad hoc” “anirem fins els límits de la llei i una mica més”, continues referències, ben aplaudides entusiàsticament pel PP, als “grups violents”, vinculant com un “mantra” manifestacions amb violència, vaga general amb violència, violència amb grups revolucionaris, etc...

Un altre motiu del canvi de la conselleria ha estat que en transcurs de la Comissió hem viscut les continues contradiccions de les versions oficials continuadament desmentides per les imatges gravades, especialment en el cas Ester Quintana, però també del detingut mort al Raval.

De la boca dels responsables policials no va sortir cap autocrítica sobre les actuacions de la BRIMO, cap “compassió” per les víctimes tractades com “dany col·lateral” de l’ordre públic. 

Cap autocrítica a les actuacions policials en el desallotjament de Plaça Catalunya contra manifestants pacífics, del dispositiu al voltant del Parlament, dels dispositius en les vagues generals... Aquí teniu l’únic informe de la Direcció General de Policia lliurat a la Comissió sobre les bales de goma... tres dies abans de que els Grups parlamentaris haguessin de lliurar les seves conclusions.

Com veureu justifiquen la repressió durant la vaga general del 29 de març de 2012 afirmant que són els “incidents més greus des de la Segona República”, la qual cosa mostra no només una infàmia respecte a la memòria històrica del que ha estat la dictadura franquista. http://issuu.com/davidcompanyon/docs/informe_relatiu_a_l___s_de_pilotes_

De la boca dels responsables sindicals del cos de Mossos d’Esquadra (http://www.parlament.cat/web/actualitat/canal-parlament/sequencia/videos?p_cp1=6667396&p_cp3=6679966) només va aparèixer un corporativisme tancat i d’enfrontament social entre el paper de la BRIMO i els ARRO dins d’una societat convulsa, enmig d’una greu crisi social, de lluites contra les retallades, els acomiadaments... lluny del paper que ha de tenir una policia democràtica. 

Altres enllaços




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada